PROF. BEN-ALI-LIBI


George Tokaya, De Onbekende Magiƫr maakt deel uit van een klein gezelschap, dat zijn aandacht richt op het leven en werk van Michel Velleman (5 januari 1985- 2 juli 1943).

Michel Velleman werd bekend onder zijn artiestennaam Prof. Ben-Ali-Libi, Hof-Goochelaar en Feest-Arrangeur. Het programma bestaat uit een lezing, muziek en goochelen.


 

Een lid van het gezelschap, Douwe van der Bijl verzorgt de lezing over deze goochelaar Prof. Ben-Ali-Libi. Douwe van der Bijl is mede-initiatiefnemer van het Monument voor Ben-Ali-Libi in Groningen. Het monument is in september 2017 onthuld en is te vinden in de Ruiterstraat, een zijstraatje van het Zuiderdiep dat ooit behoorde tot de Joodse buurt.

Hij vertelt over leven en werk van de in de stad Groningen geboren goochelaar Prof. Ben-Ali-Libi. Geboren op 5 januari 1895 te Groningen, gestorven de 2de juli 1943 te Sobibor. En ook zijn speciale belangstelling voor de dichter Willem Wilmink wordt belicht.

De lezing wordt omkleed met zang en muziek vertolkt door Harold van Hees. De muziek is gekozen uit de tijd van deze goochelaar. Daarnaast worden door George Tokaya goocheltrucs vertoond die Prof. Ben-Ali-Libi in zijn repertoire had. Michel Velleman was een artiest die zijn trucs leerde van zijn tijdgenoten Robert Houdin, Prof. Hoffmann, Tobias Bamberg, Giovanni Bartolomeo Bosco

Tijdens de lezing is er een muzikaal optreden van Harold van Hees. Hij brengt het lied Ben-Ali-Libi met de tekst van Willem Wilmink ten gehore. Daarnaast treedt goochelaar George Tokaya op. Hij vertoont een aantal goocheltrucs in de geest van Ben-Ali-Libi.
 
Lezing, muziek en goochelen over Prof. Ben-Ali-Libi
Opening met paars en geel